Achilles heeft de afgelopen jaren met regelmaat veel aandacht gegeven aan Positief Coachen. Alle informatie over positief coachen staat hier //ahvachilles.nl/competitie/positief-coachen/

De laatste dagen is er internet en sociale media weer veel aandacht voor de rol van handbalouders. We herhalen ze nog maar eens. We hopen dat veel ouders deze als natuurlijk gedrag herkennen en zo ook toepassen. Zoals we dat graag zien bij Achilles, //www.handbalinside.nl/vijf-tips-fanatieke-handbalouders-veld/

1. Laat je kind zelf zijn sport beleven
Probeer niet je eigen ambities op je kind te projecteren. Je kind moet bepalen op welk niveau en hoe intensief hij of zij wil sporten. Pas dan beleeft een kind echt plezier aan zijn of haar sport.

2. Moedig aan maar coach niet mee
Als ouder aanwijzingen geven is verwarrend en afleidend. De coach is verantwoordelijk voor het coachen van zijn of haar ploeg. De tips die jij als ouder geeft kunnen dan ook totaal het tegenovergestelde zijn van de tips die de coach geeft.

3. Moedig alle kinderen aan
Niet alle ouders zijn erbij of kunnen erbij zijn. Alle kinderen aanmoedigen geeft iedereen een goed gevoel.

4. Geef zelf het goede voorbeeld
Houd je mond tegen de scheidsrechter. Soms zit het mee en soms tegen. Dat hoort bij sport, respecteer dat. Dan leer je de kinderen ook respect hebben voor de wedstrijdleiding.

5. Draag uit dat plezier voor presteren gaat
In plaats van “heb je gewonnen” kun je ook aan je kind vragen “was het leuk?” of “hoe ging het?” Zo haal je de nadruk van het presteren af en leer je dat plezier voorop staat.